27 Mayıs 2018 Pazar

Yaman dede Camii ( Eski Panaya kilisesi)

Tablakya mahallesinde 1886 yılında Osmanlılar zamanında inşa edilmiş olan kilise, Hristiyanların gitmesinden sonra 1926 yılında camiye çevrilmiştir. Kitabesi şöyledir: Yapısı şehr-i Mayıs birinde Şevketlu Sultan Hamit ve erfa metropolit İonnis devrinde A.Opstst 1886 yılında inşa edilmiştir.



 Bir dönem cami olarak kullanıldıktan sonra bakımsızlıktan kapısına kilit vurulmuş. Daha sonra tadilattan geçerek tekrar ibadete açılmış. Şu anda Yaman Dede yada Talas Yeni Cami olarak da biliniyor. Bölgede zamanında bir çok Ermeni’de yaşamış. Yaman Dede öğrendiğimiz kadarıyla Hristiyan olan bir Ermeni’ymiş. Sonradan müslüman oluyor ve camiye adı veriliyor.



Caminin teras kısmının altında tol biçiminde düzenlenmiş dükkânlar mevcuttur. Günümüzde dükkânlar, kültürel amaçlı hizmet vermektedir.


Biz yine namaz saatleri dışında gittiğimiz için kapalıydı kapısı daha sonra gelmek için sözleştik oradaki dükkanlarda çalışanlar bize yan taraftan da girişi oldugunu söyleyince oradan terasa çıktık çok bakımlıydı çevresi ama yine caminin içerisine giremedik. Yapı o kadar muazzam ki bu kadarı bile büyülemeye yetti. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder