26 Mayıs 2018 Cumartesi

Gülük (Kölük) Camisi

12. yy. da Selçuklular tarafından yaptırılmıştır.Danişmentliler döneminde yaptırılan Gülük külliyesi, cami medrese ve onların hemen yanında yer alan ve günümüzde bulunmayan hamamdan oluşmaktadır.

Külliyenin veya caminin inşa tarihini ve banisini belirten bir kitabesi yoktur. Yapı üzerinde bulunan iki kitabeden daha eski olanı kuzeydoğu cephede yer alan ve sonradan eklenen taçkapı üzerindedir. Bu kitabeye göre yapılar 1211 yılında Sultan Mehmet Melik Gazi’nin yeğeni olan Yağıbasan Mahmut kızı Atsız Elti Hatun tarafından onartılmıştır.

1334 tarihinde meydana gelen deprem sonucu zarar gören yapı, ikinci defa 1335 yılında Alemuddin oğlu Külek tarafından onartılmıştır. Onarım ile beraber cami için düzenlenen vakfiyesinde birçok arazi giderlerini karşılamak amacıyla camiye
vakfedilmiştir.Bu vakıfnamede medreseden bahsedilmemektedir. Bunun muhtemel sebebi, deprem ile yıkılmış olan medresenin onartılmayarak bir bölümü ile cami harimi içine dahil edilmiş olabileceğidir. Bu durumda medrese 1335 yılından sonra bir daha kullanılmamıştır. Ancak 1970’li yıllarda yapılan restorasyon çalışmalarında cami içinde sondaj çalışmaları ve araştırmalar yapılarak toprak altında kalan bölümler ortaya çıkartılmıştır. Bu şekilde medresenin varlığı anlaşılabilmiştir.
bilinen en eski fotoğrafı (yani internette buldugum :) )


 
Kayseride iki katında da oda olan tek medresedir.Kapı girişinin sağında 5 oda yer almaktadır. Karşı köşede odalar ve ilerisinde kütüphane bulunmaktadır. ikinci kattaki odalara giriş kapısının yanında ki iç merdivenden çıkılmaktadır. Odaların şimdi ne için kullanıldıgını malesef öğrenemedik diğer camilerde oldugu gibi bu camimizde de vakit namazları dışında görevliyi bulamadık.

Yerel geleneğin dışında abidevi bir çini mihraba sahip olan Gülük Camii, bu özelliği ile Kayseri eserleri arasında ayrıcalıklı bir konuma sahiptir.




Yazık ki bu muhteşem eserin dökülen kısımları restorasyon kurbanı :) Ne olursa olsun anlattıkları kadar varmış dediğim eseri görmeden Kayseri'yi gezdim demeyin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder